Πρόσφυγας σημαίνει λιποτάκτης...

"Η Συγχώρηση αυτού που σε έβλαψε, σε περιφρόνησε, σε διέβαλλε, σε επιβουλεύτηκε, σε εχθρεύτηκε (αδικώντας σε) καθ’ οιονδήποτε τρόπο είναι μια ανώτερη ηθική πράξη. Εξίσου υψηλή ηθική αξία έχει το να ζητήσει κάποιος ειλικρινή Συγχώρηση για τα δεινά που προκάλεσε (με τις πράξεις ή/και με την απραξία του) σε κάποιον άλλον. Με μια ΔΙΑΦΟΡΑ. Το δεύτερο έχει αξία ΜΟΝΟΝ όταν απευθύνεται σε κάποιον κατώτερο από πλευράς κοινωνικής/πολιτικής/οικονομικής ισχύος. Τι αξία μπορεί να έχει άραγε μια «Συγγνώμη» που απευθύνεται σε κάποιον «ανώτερο κοινωνικά» (και «ισχυρότερο») όπου εάν τολμήσεις να μην ζητήσεις «συγγνώμη» (συνοδευόμενο δε με πολλαπλάσια «αποκατάσταση» ζημιών) γι’ αυτά που του έκανες όταν ήταν «κατώτερος» μπορεί να σε συντρίψει «ανταποδοτικά» αλλά και «προς παραδειγματισμό» κάθε άλλου (κατώτερου αλλά και «ανώτερου») που θα αποτολμήσει τα ίδια;"

Πέμπτη, 5 Νοεμβρίου 2015

Υδροπονικές καλλιέργειες: η "λύση" για τα δύσκολα χρόνια της "Επιβίωσης" και του "ελάχιστου νερού";


Υδροπονικές καλλιέργειες: επικίνδυνες για την υγεία ή εξαιρετική σύγχρονη λύση;
Για τους αμύητους, η υδροπονία είναι απλά η καλλιέργεια φυτών χωρίς χώμα. 

Το φυτό καλλιεργείται με τις ρίζες του σε ένα μεταλλικό θρεπτικό διάλυμα ή σε ένα αδρανές μέσο όπως είναι ο φλοιός της καρύδας και το χαλίκι.
Πολλοί πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος να καλλιεργήσουμε τρόφιμα είναι ο παραδοσιακός: στο χώμα. 

“Γιατί να αλλάξουμε μια μέθοδο που ακολουθείτε επί εκατομμύρια χρόνια πάνω στη Γη;”, είναι το επιχείρημά τους. Εκφράζουν μάλιστα την ανησυχία τους για τις επιπτώσεις των υδροπονικών καλλιεργειών στην υγεία καθώς τα θρεπτικά διαλύματα από τα οποία θρέφονται τα φυτά μπορεί να περιέχουν τεχνητά συστατικά, ειδικά μεταλλαγμένα για να είναι υδατοδιαλυτά.

Παρόλα αυτά, οι υδροπονικές καλλιέργειες συνοδεύονται από αρκετά πλεονεκτήματα, τρία εκ των οποίων είναι τα εξής:

Φορητότητα: ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα των υδροπονικών καλλιεργειών είναι η φορητότητά τους. Κάθε φυτό αναπτύσσεται μέσα σε ένα συγκεκριμένο εύρος συνθηκών -θερμοκρασίας, χημικής σύστασης χώματος και φωτός. Όλα τα φυτά δεν αναπτύσσονται παντού. Γι’ αυτό και σε περιοχές όπου το φως αφθονεί αλλά το νερό σπανίζει, όπως είναι η Μέση Ανατολή, τα υδροπονικά συστήματα χρησιμοποιούνται ευρέως για την παραγωγή λαχανικών, φρούτων και άλλων καρπών που δεν θα μπορούσαν να αναπτυχθούν διαφορετικά.

Με τον ίδιο τρόπο μπορεί και μέσος χρήστης να καλλιεργήσει, μέσω της υδροπονικής,καρπούς που δεν θα του επέτρεπε το περιβάλλον του.

Κατανάλωση νερού: Κάποιοι πιστεύουν ότι εξαιτίας του πρώτου συνθετικού του ονόματός τους τα υδροπονικά συστήματα απαιτούν μεγάλες ποσότητες νερού. Παρόλα αυτά, το νερό παράγεται και επαναχρησιμοποιείται από το σύστημα, με τρόπο ώστε το φυτό να επεξεργάζεται εκ νέου το νερό που απορροφά. Έτσι τα υδροπονικά συστήματα καταναλώνουν 10% λιγότερο νερό από τις συμβατικές καλλιέργειες στο χώμα.

Παράσιτα:Επίσης, οι υδροπονικές καλλιέργειες αναπτύσσονται σε ελεγχόμενο περιβάλλον, όπως το υδροπονικό θερμοκήπιο και έτσι δεν αντιμετωπίζουν κινδύνους από παράσιτα και δεν απαιτούν παρασιτοκτόνα.

Συμπερασματικά, η υδροπονική αποτελεί έναν ακόμα τρόπο μέσω του οποίου ο άνθρωπος προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Η διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων που καταναλώνουμε και η επιλογή περιβαλλοντικά φιλικών μεθόδων καλλιέργειας είναι αυτό που προστατεύει την υγεία μας.

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ανθυγιεινές τροφές ας πούμε για το fast-food.